Anahtarın İcadı..!

Anahtarın İcadı!
Anahtar günlük hayatımızın küçük ama en önemli ayrıntılarından yalnızca biridir. Çantamızda, cüzdanızmızda, arabamızda, cebimizde ama her daim yanımızda taşımayanımız yoktur Anahtarı. Her anahtarın kendi kilidi olduğundan anahtar ve kilidi de ayrı düşünmemek gerekir. Güvenliğimizin başlangıcı olan Anahtar; evimizin, arabamızın, kasamızın, çekmecemizin vb. gibi kapalı kalması gerekenlerin kilitlenmesini veya açılmasını sağlayan bir alettir diyebiliriz. Çok eskiden madenden yapılanları ve ağaçtan yapılanları da vardı.
Anahtarın geçmişi o kadar eskidir ki 4000-4500 yıl öncesine dayandığı hatta daha da önceye dayandığı bilinir. Fakat en çok bilineni Mısır’ın Ninova yakınlarındaki Khorsabad Saray kalıntılarının arasında ünlü arkeologlar tarafından bulunmuştur.
Anahtar ve kilit ile ilgili güvenliği artıran ilk çalışma yakın geçmişte 1778 yılında Robert Barron tarafından İngiltere’de yapılmış olup ilk patentte yine aynı yıl Robert Barron tarafından alınmıştır. 1784’te de Joseph Bramah emniyet kilidini geliştirerek patentini almıştır. Aynı zamanda Bramah anahtar ve kilidi açılamaz ünvanını da almıştır. 1857 yılında ise James Sargent dünyanın ilk şifreli be şifresi değişebilen anahtar ve kilidini başarı ile yapmış olup Sargent’in kilit sistemi ABD Hazine Bakanlığı’nca kullanıldığı için onu en güvenli kilitleri yapan üretici konumuna getirmiştir. Sargent 1873 yılında bankalar için prototip bir kilit sistemi geliştirip patentini almıştır. 1921 yılında Henry Soref ise Soref Master Lock Company adındaki şirketini kurmuş olup 1924 yılında yaptığı çalışmaların verdiği sonuçlarla ilk Asma Kilit patentini almıştır.
Anahtarlarda tıpkı arabalar, evler gibidir. Takılacakları yerin değerine göre değişik şekillerde ve pahalarda yapılırlar. Altın ve gümüş işlemeli yapılanları dahi vardır. Kullanıldıkları yere göre de şekil itibariyle de değişiklik gösterirler. Anahtarın büyüklüğü, şekli, yassı, yuvarlak, içi kovan şeklinde dolu veya boş olabilir. Dişleri veya şifreleri kilitleri içindeki bilyaları hareket ettirme suretiyle kilidi açar veya kapatır.